Mogen wij ons even voorstellen?
Het ‘Groot Blokzijls Piratenkoor’ is opgericht op 17 september 1987 en bestond toen uit ongeveer 30 manschappen (mede goed voor 24 pils, 5 jonge jenever en 1 baileys). Wij zijn daarmee met trots het oudste en eerst opgerichte piratenkoor in Nederland.
Anno 2017 hebben we ca. 25 manschappen. Op 16 september 2017 hebben we ons 30 jarig bestaan groots gevierd in Blokzijl (zie fotogalerij) met een spectaculair ontzet van de kolk in Blokzijl, een optreden, een receptie in café-restaurant van Ens, overhandiging eerste jubileumboek aan burgemeester Bats van Steenwijkerland en een gezellige feestavond in de Ploats met genodigden, oud leden en vrienden van het koor.

Hoewel de mannen nooit op stemmen geselecteerd zijn, maken zij buitengewoon veel maar mooi geluid. We zingen driestemmig. Het genre omvat uiteraard zeemans- en vissersliederen, maar het liefst zingen de rauwe zeebonken hun shanties: werkliederen aan de kaapstander en het gangspil, bij het hieuwen der ankers of het hijsen der zeilen. Of men zingt weemoedige forebitters. Thuis met heimwee naar de zee en in den vreemde met verlangen naar het liefje thuis. Dit met begeleiding van accordeons(s), bas, trommen en ander geluidsmateriaal. Het koor beschikt, over een eigen professionele geluidsinstallatie. Uiteraard verschijnt het koor in passende uitmonstering en beschikt het over een aantal excellente solisten, musici en een ‘scheepsspreekmeester’ die de liederen op ludieke en humoristische wijze aan elkaar praat. Het koor is niet alleen om naar te luisteren, maar ook uniek om te zien, we beelden uit wat we zingen en meezingen gaat als vanzelf….

Het koor laat zich ‘ronselen’ door wie maar naar hen luisteren wil. Dat kan in het kader van een maritiem gebeuren of een ander evenement of festiviteit. We treden ook graag op voor jubilea en partijtjes voor particuliern.
Dat buiten de grenzen van ons vestingstadje, aan de dijk en op de bodem van de Zuiderzee soms soortgelijke geluiden gehoord worden, deert ons nauwelijks. Het zijn immers de Piraten van Blokzijl, afstammelingen van watergeuzen, boekaniers, vrijbuiters en de geëmigreerde mattenschippers, die dit liederen-genre opnieuw de wind in de zeilen liet voelen. Prins Maurits en Willem II, die aan de kapers van Blokzijl verschillende rechten verleenden, zouden trots zijn op hun huidige ‘strijdkrachten’.